Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

MATEK

Főoldal » Középiskola » Matematika
964
Egy ABC háromszögben a szokásos jelölésekkel alfa=30 fok, béta=70 fok. Mekkorák a háromszög oldalai, ha a belső szögfelezők metszéspontja az oldalaktól 6 cm távlságra van?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szerintem így meg tudod oldani:
1

α = 30°
β = 70°
γ = 80°
Beírt kör sugara:
r = 6 cm

Rajzolj valami hasonló háromszöget beírt körrel.
A beírt kör az oldalakat a₁,a₂ b₁,b₂ és c₁c₂ darabokra osztja.
Rajzold be a sugarakat is az érintési pontoknál.
Kösd össze a kör középpontját a csúcsokkal is.

r/a₁ = tg(β/2) → a₁ = r / tg(β/2) = ... számold ki
r/a₂ = tg(γ/2) → a₂ = r / tg(γ/2) = ...
a = a₁ + a₂ = ...

A többi oldalt is hasonlóan lehet kiszámolni.
0