Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
2556
Egy kezdő gépírót egy hosszú szöveg legépelésével biznak meg. Segítségül hívja egyik gyakorlott kol- légáját, aki egyedül 2 óra alatt tudná legépelni ezt a Szöveget. Ketten együtt dolgozva 1 óra 12 perc alatt elkészülnek a munkával. Mennyi ideig tartott volna a hosszú szöveg legépelése a kezdő gépírónak egye- dül? Oldd meg a feladatot egyenlettel és egyenlet nélkül is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

Egyenlettel:

1 óra 12 perc = 1,2 óra

`1/2` + `1/x` = `1/1.2`

`x/(2x)+2/(2x)` = `1/1.2`

`(x+2)/(2x)` = `5/6`

6(x+2)=10x

6x+12 = 10x

4x = 12

x = 3 óra alatt gépelné le egyedül.

Egyenlet nélkül:

A gyakorlott gépíró 2 óra alatt 1 szöveget gépel le, azaz 1 óra alatt `1/2` szöveget. Együtt a szöveget 1,2 óra alatt gépelik le, azaz egy óra alatt `1/1.2` = `5/6` szöveget gépelnek le.

A kezdő gépíró tehát 1 óra alatt `5/6`-`1/2` = `5/6-3/6` = `2/6`=`1/3` szöveget gépel le. Vagyis a teljes szöveget `1/(1/3)` = 3 óra alatt gépeli le.
0