Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
454
Szép napot!
Két pozitív szám szorzata 196. Mennyi az összegük minimuma?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az egyik szám x, a másik `196/x`

Az `f(x)` = `x+196/x` függvény minimumát keressük. Ha még nem volt szó deriválásról, akkor átalakítjuk:

`x+196/x` = `(x^2+196)/x` = `(x^2+28x-28x+196)/x` = `((x-14)^2+28x)/x` = `(x-14)^2/x` + 28

A függvénynek ott lesz minimuma, ahol a négyzetes tag a legkisebb (pozitív x-re)(vagyis nulla), ez pedig az x=14 esetben teljesül. Az x=14-et behelyettesítve:

f(x) = `(14-14)^2/14` + 28 = 28 a keresett összeg.
0