Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematik:függvények

Főoldal » Középiskola » Matematika
596
Matek házinak egy abszolút meg egy másodfokú függvény ábrázolását kaptuk.
Y=2•|x-3|x+1
Y= x²-8x+6
Letudnadátol írni hogyan kell őket ábrázolni?
Köszönöm előre is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
y=2·|x-3| + 1
Lépések:
- x: 45 fokos ferde
- x-3: lefelé kell tolni 3-mal
- |x-3|: ahol x-3 átmegy negatívba, ott tükrözni kell felfelé. x<3-nál lenne negatív, úgyhogy x=3-tól a 45 fokos ferde egyenes tükörképe lesz, ami 45 fokos egyenes balra felfelé. Eddig ⋁ alakú (hmm, még laposabb, 90 fokos).
- 2·|x-3|: felfelé megnyúlik, szóval hegyesebb V lesz. Úgy kell megszerkeszteni, hogy x=3-nál volt 0 az érték, eggyel jobbra és balra, vagyis x=4 és x=2-nél is +1, amiből a duplázással +2 lesz. Vagy mondjuk 3-hoz képest 5-tel jobbra és balra (tehát x=8-nál és x=-2-nél) az érték 5 volt, ebből 10 lesz. Rajzold be ezt a két pontot (x=8, y=10 és x=-2, y=10) és kösd mindkettőt össze az x=3,y=0 ponttal. Abból lesz a hegyes V.
- 2·|x-3|+1: az egészet felfelé kell tolni 1-gyel.

===
Másik:
y = x² - 8x + 6
teljes négyzetté kell alakítani, vagyis:
y = (x-4)² - 10

A lépések:
- x²: a csúcsa 0;0-ban van, rajzolj egy parabolát. Szóval mondjuk x=2-nél 4, x=-2-nél is 4, aztán kösd össze a három pontot nagyjából parabolának.
- (x-4)²: a parabolát JOBBRA kell tolni 4-gyel. Tehát x=4-nél lesz a csúcsa.
- (x-4)² - 10: lefelé kell tolni 10-zel
Módosítva: 9 éve
0