Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kemia hazi

Főoldal » Középiskola » Kémia
2677
Hány gramm a tömege az alábbi gazoknak standardállapotban?
2dm'3 Oxigén
6,25dm'3 ammónia
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
A standard állapotú gázok egységnyi anyagmennyisége (1 mól), 25,0 Celsius-fokon (298,15 kelvin), normál légköri nyomáson (101325 Pa) 0,0245 m³ térfogatúak. Ez tehát magában foglalja a moláris térfogat meghatározását is: az ideális gáz moláris térfogata 101 325 Pa nyomáson és 25 °C hőmérsékleten 0,0245 m3/mol.
= 24.5dm³/mol

Neked 2 dm³ oxigéned van, az 2/24.5 = 0.0816 mol oxigéngáz.
1 mol oxigéngáz = 32 g
0.0816 = 2.61 g
2

Ammónia:
6.25dm³ → 0.2653 mol lesz
1 mol ammónia (NH₃) 17 gramm
akkor 0.2653 → 4.51 gramm
2