Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
587

Oldd meg a következő egyenleteket, egyenlőtlenséget és egyenletrendszert!

a) 47-x
(3x+4)=2(17−2x)−62


b)
−x2−5x−10<0



c)
{x+y=−7xy=−30


Bontsd elsőfokú tényezők szorzatára a
2x2+2x−1
polinomot!

Az egyenlet gyökeinek kiszámítása nélkül határozd meg, hogy hány gyöke van a

5x2-3x-1=0 egyenletnek!

Egy szám és egy másik szám kétszeresének összege 36, négyzeteik különbsége 75. Határozzuk meg ezeket a számokat!

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a) itt a 47-x az hova jön? az elejére?

b) beszorozzuk -1-gyel:
x²+5x+10 > 0
ebből látjuk, hogy x-re minden szám jó megoldás lesz, mert a bal oldalon bármit is helyettesítnk x helyére, az eredmény pozitív szám lesz.

c)
x+y = -7 ---> x = -7-y
xy = -30

Az első egyenletből kifejeztük az x-et, most behelyettesítjük a második egyenletbe:

(-7-y)*y = -30
-7y-y² = -30
0 = y² + 7y -30

Meg kell oldani a másodfokú egyenlet megoldóképletével. Megoldás után a két eredmény:
-10 és 3
x1 = -10 --> y1 = 3
x2 = 3 --> y2 = -10

Ezekben tudtam segíteni


1