Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

X-Y tengelyt érintő/metsző körök

Főoldal » Középiskola » Matematika
692
Sziasztok! Programozásból kaptam egy feladatot, azonban ez inkább a matematika felé hajlik. Szóval a lényeg: generálni kellett 3 véletlenszerű számot (x,y tengely koordináta és egy r-sugár).
A feladat az, hogy számoljuk meg, hogy a 10 véletlen kör generálásból hány darab érinti az Y tengelyt (ha y=r??), illetve, hogy hány darab metszi az X tengelyt (ha x>r??). A válaszokat előre is köszönöm! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A kör leírása koordináta rendszerben:
(x-p)2+(y-q)2=r2,
ahol p a kör középpontjának x koordinátája, q a középpont y koordinátája, r a kör sugara. Az x és y egyenletekben egyszerűen x és y-ként jelenik meg.
Pl. A kör középpontja (3;-4)
A sugara 5
(x-3)2+(y+4)2=25

A fenti jelöléseket használva ha abs(BE(y))=r akkor érinti a kör az y tengelyt. Ha abs(BE(x))<r akkor metszi az x tengelyt.
Érdemes a bekéréskor megvizsgálni, hogy r biztosan pozitív érték legyen.
0