Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika,sűrgős

Főoldal » Általános iskola » Kémia
603
Valaki ezt levezetve nem tudja megoldani?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Az alumínium sűrűsége:
ρ = 2700 kg/m³ = 2700 g/dm³
m = 540 g
V = m/ρ = 540 g / 2700 g/dm³ = 0,2 dm³

A súlya:
G = m·g = 5,4 N
F₁ = 3,8 N a tartóerő, ezért a felhajtóerő ennyi:
F₂ = G-F₁ = 1,6 N

Bizonyára a teljes alumíniumdarab elsüllyed a folyadékban (tartani kell), a teljes térfogata benne van. Ezért a felhajtóerő a kiszorított folyadék súlya:
V a térfogata a folyadéknak (ugyanaz mint az alu), F₂ a súlya
V = 0,2 dm³
F₂ = 1,6 N → m₂ = 0,16 kg a folyadék tömege
ezért a sűrűsége:
ρ₂ = m₂/V = 0,16 kg / 0,2 dm³ = 0,8 kg/dm³
0