Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek nagyon sürgős. Fizika. 11. évfolyam

Főoldal » Középiskola » Fizika
590
Milyen képlettel kellene kiszámolni mind a 3 feladatot?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sürgős, fizika, képlet, Középiskola, 11. osztály, fizikaképlet, modernfizika, atommodellek, 11.osztályfizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1)
Az arany sűrűsége:
ρ = 19,32 kg/dm³ = 19,32 g/cm³
Vagyis 19,32 g aranyról van szó.

Az arany atomsúlya 197 g/mol, tehát ennyi mol van az 1 grammban:
n = 19,32 g / 197 g/mol = 0,098 mol
Ami ennyi darab atom:
N = 0,098 · 6·10²³ = 5,88·10²²

Az arany atomsugarára 135 és 174 pikométer közötti adatokat találtam. Mondjuk számoljunk a Van der Waals sugárral, az 166 pm.
Szóval két atom 2·166 = 332 pm távolságra van egymástól, akkor az egyatomos cérnaszál hossza:
5,88·10²² · 332·10⁻¹² m = 1,95·10¹³ m

A fény ekkora távolságot 18 óra alatt tesz meg! Ez a Nap-Föld távolság 130-szorosa.

2)
Azt is hasonlóan számold, csak a darabszám gyöke lesz a négyzet oldala, de aztán annak a négyzete lesz a felület (tehát formálisan nem is kell gyököt vonni és négyzetre emelni, csak méter helyett m²-t kell írni.)

3)
A homokszem vehető gömbnek.
Közel hexagonális alakban lesznek elrendezve, de inkább számoljunk úgy, mintha egy kocka csúcsaiban lennének csak a homokszemek, úgy egyszerűbb számolni.
A = 7,8·10⁶ km² = 7,8·10¹² m²
h = 10 m
V = 78·10¹² m³

r = 0,5 mm
ezért 1 mm-enként van egy homokszem. Vagyis egy homokszem 1 mm³ helyet foglal el.
V = 78·10¹² m³ = 78·10¹⁸ mm³
Tehát kb. 78·10¹⁸ darab homokszem van a Szaharában.
Ha 6·10²³ darab lenne, akkor lenne 1 mol.
n = 78·10¹⁸ / 6·10²³ = 13·10⁻⁵ = 0,00013 mol
Módosítva: 9 éve
0