Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki SOS segítsen a matekban!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
634
Két négyzet területének összege 493m^2. Az egyik négyzet oldala 5cm-rel nagyobb mint a másik négyzeté. Mekkorák a négyzet oldalai?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
az egyik négyzet oldala = x --> területe = x²
a másik négyzet oldala = x+5 --> területe = (x+5)² = x²+10x+25
Tudjuk, hogy az összegük 493, így felírhatjuk ezt az egyenletet:

x²+x²+10x+25 = 493
2x²+10x+25 = 493
2x²+10x-468 = 0

x²+5x-234 = 0

Ez egy másodfokú egyenlet, amit meg kell oldani a megoldóképletével. Megoldás után kijön a két eredmény:
x1 = -18
x2 = 13

Mivel negatív szám nyilván nem lehet egy négyzet oldala, így az első eredményt elvetjük. Így kijött az eredmény, hogy az első négyzet oldalhossza 13 m, a második négyzeté pedig 18 m.

Ellenőrizhetjük is:
13²+18² = 493 --> tehát a területük összege tényleg 493 m²
0