Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Háromszög terület, szögei

Főoldal » Középiskola » Matematika
418
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Az elméletet itt hallgathatod meg: https://www.youtube.com/watch?v=tLtByppCt7c
A te feladatod megoldása a képen:
0

a = 16 cm
b = 19 cm
c = 22 cm
A háromszög általános (nem derékszögű), ezért az oldalaira és szögeire a koszinusz-tételt alkalmazhatjuk.
Az a oldallal szemközti szög α, b-vel szemközti β és c-vel szemközti pedig γ.
Felírjuk a koszinusz-tételt az α szögre:
a2 = b2 + c2 - 2 * b * c * cosα
162 = 192 + 222 - 2 * 19 * 22 * cosα
256 = 361 + 484 - 836 * cosα
256 = 845 - 836 * cosα /-845
-589 = -836 * cosα /:(-836)
0,7045 = cosα
45,21⁰ = α

Most már ismerünk egy szöget, a következő szög számolásához használhatjuk a szinusz-tételt (mert van egy "pár", azaz egy oldal és a vele szemközti szög).
Számoljuk ki a β-t.
b / a = sinβ / sinα
19 / 16 = sinβ / sin45,21⁰
1,1875 = sinβ / 0,7096 /*0,7096
0,8427 = sinβ
57,43⁰ = β

Mivel tudjuk, hogy a háromszög belső szögeinek összege 180⁰, így megkapjuk, hogy
γ = 180⁰ - α - β = 180⁰ - 45,21⁰ - 57,43⁰ = 77,36⁰

A háromszög területét kiszámolhatjuk a trigonometrikus területképlettel:
T = (a * b * sinγ) / 2 = (16 * 19 * sin77,36⁰) / 2 =148,32 cm2

A háromszög területét ki lehet számolni az oldalak és a köré írt kör sugarának ismeretében is:
T = (a * b * c) / 4R , ahol a, b, c a háromszög oldalai, R pedig a háromszög köré írható körének a sugara.
Ebbe a területképletbe behelyettesítve kapjuk, hogy
148,32 = (16 * 19 * 22) / 4R
148,32 = 6688 / 4R (egyszerűsítünk a jobb oldalon 4-gyel)
148,32 = 1672 / R
148,32 * R = 1672
R = 11,27 cm a köré írható kör sugara.
0