Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elsőfokú kétismeretlenes egyenletrendszerek

Főoldal » Középiskola » Matematika
1067
4x+3y= -4
6x+5y= -7
Ezt egyenlő együtthatók módszerével kell megcsinálni.
Aki segít nekem, annak nagyon szépen megköszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Úgy kell szorozni az egyenleteket egy nem 0 számmal, hogy mindkét egyenletben ugyanannyi legyen az egyik ismeretlenből; ha az első egyenletet 5-tel, a másodikat 3-mal szorozzuk:

20x+15y=-20 }
18x+15y=-21 }, akkor látható, hogy mindkét egyenletben 15y van, így ha ezeket kivonjuk egymásból, akkor y eltűnik, így csak x marad:

2x=1, ennek megoldása x=1/2, ezt valamelyik egyenletbe beírjuk:

4*(1/2)+3y=-4, ennek megoldása y=-2
1

4x+3y
4x=(-4-3y) /:4
x=(-4-3y)/4

Behelyettesítés:
6((-4-3y)/4)+5y=-7
(-24-18y)/4+5y=-7 /*4
-24-18x+20y=-28
2y=-4
y=-2

Visszahelyettesítés:
x=-4-3*(-2)
x=2/4=0,5

1