Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogy kell megoldani ezt a kémia feladatot?

Főoldal » Középiskola » Kémia
410
1. Úgy készítettünk NaCI-oldatot, hogy 60 g NaCl-hoz 240 g vizet adtunk.
Hány tömeg %-os az oldat?
2. Hány tömegszázalékos az az oldat, amelyik 300 cm 3 -e 8 g cukrot
tartalmaz?
3. 2 dm 3 1,108 g/cm 3 sűrűségű 15 tömeg %-os NaCl-oldat elkészítéséhez
hány g NaCl-ra és hány g vízre van szükségünk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, Középiskola
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1,

60+240 = 300 g az oldat tömege

300 g oldatban van 60 g NaCl

100 g oldatban van `100/300*60` = 20 g NaCl

A sóoldat 20 tömeg%-os.

2,

Feltételezzük, hogy a sűrűsége 1 `g/(cm^3)`.

300 g oldatban van 8 g cukor

100 g oldatban van `100/300*8` = `2.dot(6)` g cukor.

Az oldat `2.dot(6)` tömeg%-os.

3,

Az oldat tömege:

m = `rho*V` = `2000*1.108` = 2216 g

100 g oldatban van 15 g NaCl

2216 g oldatban van `2216/100*15` = 332,4 g sóra van szükségünk és 2216-332,4 = 1883,6 g vízre.
0