Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 8.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2872
Egy 5,3 km hosszú ellipszis alakú ügetőpálya startpontjától egyszerre indul el két zsoké azonos irányban. Az egyik átlagsebessége 12,5 km/h, a másiké 14 km/h. Mennyi idő múlva találkoznak?

Ezt egyenlettel hogyan lehet megoldani?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, egyenlet, fizika, 8. osztály
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az most mindegy, hogy ellipszis, kör vagy négyzet alakú a pálya, az a lényeg, hogy akkor találkoznak, amikor az egyik (a gyorsabb) eggyel több kört tesz meg, mint a másik.

A lassabb tehát megtesz x km-t, a gyorsabb x+5,3 km-t ugyanannyi idő alatt.

`x/12.5` = `(x+5.3)/14`

Ezt kell megoldani.

x = `44.1dot(6)`

A végső megoldást az ellenőrzés adja, ugyanis az az idő, ami mindkettejüknek eltelt.

`(44.1dot(6))/12.5` = `3.5dot(3)` óra = 3 óra 32 perc múlva találkoznak.

Ellenőrzés:

3 óra 32 perc alatt a lassabb megtesz `3.5dot(3)*12.5`=`44.1dot(6)` km-t, a gyorsabb megtesz `14*3.5dot(3)` = `49.4dot(6)` km-t. A kettő különbsége eppen egy kör, azaz 5,3 km.
2