Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika nagyon fontos SOS

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1123
Képet csatoltam.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az oldatok oldott anyagból (pl. só) és oldószerből (pl. víz) állnak. Az x% töménységű oldat azt jelenti, hogy az egész oldat tömegének az x%-át teszi ki az oldott anyag. Pl. 100 g 10%-os sóoldatban 10 g a só, és 90 g a víz. Ezeket kell tudni a feladatok megoldásához.

Ezen kívül van egy ún. keverési egyenlet, amivel az olyan feladatokat könnyen meg lehet oldani, ahol két oldatot öntünk egybe:
m1×w1 + m2×w2 = (m1 + m2)×w3

Itt az m1 és m2 a kiindulási oldatoknak a tömege (tehát amiket összeöntünk)
a w1 és w2 ezeknek a kiindulási oldatoknak a töménysége (tömegszázalékai),
a w3 pedig az összekeverésből keletkezett oldat töményésge (tömegszázaléka).

a)
oldat: 150 g
töménység: 15%
oldott anyag tömege: ?

150*0,15 = 22,5 g só van benne.

b)
15% = 135 g, mert ennyi só lesz az egész oldatban. Azt kell ebből kiszámolni, hogy mennyi az egész oldat tömege, ha a 15%-a 135.

(135/15)*100 = 900 g az egész oldat.

c)
300 g + 1200 g = 1500 g az egész oldat tömege. Ennek hány %-a a só?

(300/1500)*100 = 20 --> 20%-os oldatot lehet csinálni.

d)
300 g + 100 g = 400 g az oldat

(300/400)*100 = 75%-os lesz az oldat.

e) Itt már tudjuk használni a keverési egyenletet. Mivel azt szeretnénk megtudni, hogy mennyit öntünk az első oldathoz, így m2 = x lesz, és mivel ez víz, ennek a töménysége 0.
250 g × 0,4 + x g × 0 = (250+x)×0,1
100 = 25+0,1x
75 = 0,1x
750 = x

Tehát 750 g vizet kell hozzáönteni, hogy 10%-os oldatot kapjunk.

f) Itt is az egyenletet használhatjuk, csak nem hozzáadjuk a vizet, hanem kivonjuk belőle:
500*0,2 - 100*0 = 400*x
100 = 400x
1/4 = 0,25 = x

0,25*100 = 25, azaz 25%-os oldatot kapunk.

g) Itt is az egyenletet használjuk, és a cukor töménységét 1-nek vesszük (100%).
48*0,35+27*1 = (48+27)*x
16,8+27 = 75x
0,584 = x
0,584*100 = 58,4%-os lesz az oldat.

h) Itt a cukoroldat térfogata van megadva, így azzal számolunk. Kiszámoljuk, hogy 1 t répa feldolgozásakor mennyi vizt főznek el:
1,5*0,08 - x*0 = (1,5-x)*0,9
0,12 = 1,35-0,9x
0,9x= 1,23
x = 1,367 --> ennyi m³ vizet kell elpárologtatni 1 t répa feldolgozásakor, de naponta 400 t répát dolgoznak fel, így
1,367*400 = 546,67 m³ vizet főznek el naponta.

i) Itt is az egyenletet használjuk, csak három oldatot adunk össze:
200*0,25 + 100*0,5 + 450*0,4 = (200+100+450)*x
50+50+180 = 750x
280 = 750x
x = 0,3733 --> 37,33%

Tehát az új oldat 37,33%-os



0