Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek. Segítség ‼️

Főoldal » Középiskola » Matematika
377
Kérlek ne csak a választ hanem a folyamatot vagy a magyarázatot is. Érteni szeretnénk nem csak megoldatni
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
5.
4x2-4x+1=(2x-1)2

4x2-1=(2x-1)(2x+1)

Mivel a nevező nem lehet 0, ezért 2x-1 és 2x+1 se 0, vagyis egyszerűsíthetünk 2x-1-el.

25-y2=(5-y)(5+y)
10y-2y2=2y(5-y)
25+10y+y2=(5+y)2
20y+4y2=4y(5+y)

Kicsit nehéz telóról gépelni, de innen mar gondolom nem nehéz egyszerűsíteni :))
6.
1y6432x
Egy szám akkor osztható 18-al, ha osztható 9-el és 2-vel is. 2-vel akkor lesz osztható, ha x 0,2,4,6 vagy 8.
9-el akkor osztható egy szám, ha számjegyeinek összege osztható 9-el.
Ha x=0

1+6+4+3+2+0+y=16+y -> y=2

Ha x=2
1+6+4+3+2+2+y=18+y y=0 vagy y=9

Többi esetre hasonlóan végig tudod nézni
1

198450=2x34x52x72

157500=22x32x54x7

LNKO = 2x3x3x5x5x7=3150
LKKT=2x2x3x3x3x3x5x5x5x5x7x7=9922500

a, egyszerűsítsd a legnagyobb közös osztóval, és 63/50 lesz a végeredmény

b, közös nevező a legkisebb közös többszörös, így az eredmény: 113/9922500

c, egy szám pozitív osztóinak száma a szám prímtényezős felbontásában a primtenyezok kitevőjénel eggyel nagyobb számok szorzata:

Itt: (1+1)(4+1)(2+1)(2+1)=2x5x3x3=90
1