Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek nagyon fontos ! Segítségeteket előre is köszönöm!

Főoldal » Középiskola » Matematika
382
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
kiszámoljuk a két kör sugarát, mivel tudjuk a területüket. r = fedőkör sugara, R = alapkör sugara

1256 = r²π
r = 19,99 --> kb. 20 cm --> átmérő (d) = 40 cm

2826 = R²π
R = 29,99 --> kb. 30 cm --> átmérő (D) = 60 cm

Az alapkör sugarából kivonjuk a fedőlap sugarát: 10 cm
Ez a 10 cm-es szakasz, a magasság és alkotó hárman egy derékszögű háromszöget alkotnak.
Két befogó: magasság (m) és a 10 cm-es szakasz, átfogó: az alkotó

10²+m² = 20²
m = 17,32 cm

Ezekből már kiszámolhatjuk a felszínt:
A = π*(r²+R²+(r+R)*a)

A = π*(400+900+(20+30)*20) = 7225,66 cm² a csonkakúp felszíne.

Az alap és alkotó által bezárt szöget szintén ebben a derékszögűben számoljuk ki szögfüggvénnyel:
(legyen a szög α)

cosα = 10/20
cosα = 1/2
α = 60°

Tehát 60°-os szöget zár be az alkotó és az alaplap.






0