Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek

Főoldal » Középiskola » Matematika
379
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A felületet ki tudjuk számolni kapásból, mert tudjuk az összes élének a hosszát. Az oldalak területét kiszámoljuk, és ezeket összeadjuk:
alja: 50*50 = 2500 = T (alaplap területe)
teteje: 24*24 = 576 = t (fedőlap területe)
4 db oldala: 4*30*50 = 6000

Tehát a felszín: 6000+2500+576 = 9076 cm²

A gúla szélénél be tudunk rajzolni egy derékszögű háromszöget, aminek az áfogója 30 cm, egyik befogója 13 cm (mert a fedőlap két oldalt 13-13 cm-t hagy), a másik befogó pedig a magasság. Így pitagorasz-tétellel ki tudjuk számolni a magasságot:
13²+m²=30²
169+m²= 900
m = 27,04 cm

A térfogatot innen ki tudjuk már számolni a képlet alapján:
V = (T+√(T*t)+t)*m/3

V = (4276*27,04)/3 = 66266,03 cm³

0