Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Válaszotokat előre is köszönöm!

Főoldal » Középiskola » Matematika
290
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A nyílásszög 80°, az átmérő 64 cm --> ebből tudjuk, hogy az alap és a két alkotó (szár) egymással
(180-80)/2 = 50°-os szöget zárnak be. A kúp magassága, az átmérőjének fele és az alkotó egy derékszögű háromszöget zárnak be, amelyben a szögek 90°, 40° (a nyílásszög fele) és 50°. Az egyik befogó az átmérő fele (vagyis a sugár), tehát 32 cm. Ebből szögfüggvénnyel ki tudjuk számolni a magasságot és az alkotót:

alkotó:
sin40°= 32/a
a = 32/sin40°
a = 49,78 cm

magasság:
ctg50°= 32/m
m = 32/ctg50°
m = 38,14 cm

A kiszámolt adatokból már ki tudjuk számolni a felszínt és térfogatot.
Kúp felszíne:
A = r²*π+r*π*a

A = 32²*π+32*π*49,78 = 8221,42 cm²

A térfogata:
V = (r²*π*m)/3

V = (32²*π*38,14)/3 = 40898,68 cm³
Módosítva: 5 éve
0