Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek. Segítség ‼️

Főoldal » Középiskola » Matematika
298
Kérlek ne csak a választ hanem a folyamatot vagy a magyarázatot is. Érteni szeretnénk nem csak megoldatni
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. a törtekről tudjuk, hogy a nevezőben nem lehet nulla. Ezért kiszámoljuk minden esetben, hogy az x mekkora lenne, ha a nevező egyenlő lenne 0-val:
a)
3x-1 = 0
3x = 1
x = 1/3
Tehát akkor lesz a nevező nulla, ha az x = 1/3, így felírjuk, hogy az értelmezési tartomány minden valós szám, kivéve x = 1/3.
x ∈ R \ x = 1/3

b)
5x+10 = 0
5x = -10
x = -2

x² = 0
x = 0

Tehát az x nem lehet -2 és 0.

2.
Hatványokat úgy emelünk hatványra, hogy a hatványkitevőket össeszorozzuk, pl.:
(3²)³ = 36
Azonos alapú hatványokat pedig úgy szorzunk össze, hogy a hatványkitevőket összeadjuk, pl.:
3²×3²×3³ = 37
Osztani úgy osztjuk egymással az azonos alapú hatványokat, hogy a hatványkitevőket kivonjuk egymásból, pl.:
a5/a³ = a²
Ha egy szám negatív hatványon van, akkor ezt az átalakítást csinálhatjuk vele:
b-3=1/b³

a) a fentiek alapján átalakítjuk a tört számlálóját és nevezőjét:
a12×b³×b-1×a-2/a6×b5

a10×b²/a6×b5

a4×b-3 = a4/b³

Ezután már csak be kell helyettesítenünk:

24/3³ = 16/27 = 0,593
1