Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletmegoldás 8.osztály

Főoldal » Általános iskola » Matematika
398
Tudtok segíteni ezt megoldani?

5• x/3 - 12 • x/4 - 4x/12 = 3 - 2x
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ha végig nézzük az egyenletben a számokat, akkor ilyen törteket látunk:
`5/3, 12/4, 4/12`

Célszerű lenne ezeket közös nevezőre hozni, mert így sokkal egyszerűbb számolni.
Akkor már csak a számlálókkal kellene összeadást és kivonást végezni.

Ezzel csak átalakítjuk az egyenletet, de a mennyiségeket nem változtatjuk meg.

`5/3=5*4/12`, mert az `5/3=5*(1/3)` és a `4/12=(4/4)/(12/4)=1/3`
A számlálót és a nevezőt is 4-gyel szorozzuk.

`12/4`-ből úgy lesz `(valami)/12`, hogy a `12/4` számlálóját és nevezőjét is 3-mal szorozzuk:

`4/12` már tizenketted alakban van.

`3=36/12`

`2*x=24/12*x`

Így fog kinézni az egyenlet:

`20/12*x-36/12*x-4/12*x=36/12-24/12*x`

`20-36-4=-20`
tehát a bal oldalon van `-20/12*x`

`-20/12*x=36/12-24/12*x`
mindkét oldalhoz hozzáadunk `24/12*x`-et

`4/12*x=36/12` mindkét oldalt szorozzuk 12-vel:

`4*x=36`

`x=9`
Módosítva: 5 éve
0