Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az a és a b vektorok nem párhuzamosak és egyik sem nullvektor. Határozzuk meg az alfa és a béta értékét, ha:

Főoldal » Középiskola » Matematika
906
Csatoltam a feladatot, és egy megoldott példát, ami alapján meg kéne oldanunk. Hiába nézem a példát, én nem értem. Valaki tudna segíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
vektorok
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ha megnézed az első példát, át tudod alakítani úgy, hogy skalár*a=skalár*b
(skalár=számszoros)
Próbáld lerajzolni, átgondolni. A vektor számszorosa mindig a vektorral párhuzamos. Pl: b párhuzamos a 2b vel, ahol b egy vektor.
Mivel a, és b nem párhuzamosak, a számszorosuk sem lehet egyenlő. Kivéve ha :) (megoldás lejjebb) remélem segítettem elindulni









A számszoros 0, mert akkor mindkét oldalon 0 vektor lesz.
0

A példában amit küldtél ugyanezt csináltátok, csak átrendezés nélkül. Mivel a és b vektorok nem párhuzamosak, és egyik sem 0 vektor, ezért az egyenlőség csak úgy lehetséges, ha mindkét oldalon ugyanannyiszor szerepel az a vektor (és a b is). Ebből jön az
5=2"alfa"-1
0