Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
409
Egy számtani sorozat második tagja 5, tizenharmadik tagja 18. Határozza meg a szorzat első elemét és a differenciáját.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a_2` = 5 = `a_1+d`

`a_(13)` = `a_1+12d` = 18

kivonod a kettőt egymásból:

11d = 13

d = `13/11`

visszahelyettesítesz az egyikbe:

`a_1` + `13/11` = 5

`a_1` = `5-13/11` = `(55-13)/11` = `42/11`
0