Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
499
Egy derékszögű háromszög átfogója 6cm, hegyesszögei 30 fok és 60 fok. Megszerkesztettük a beírt körét. Az érintési pontok két részre osztják az oldalakat. Mekkorák a keletkezett részek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Sos!
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

4
Hm...
-1

Csatoltam képet.
Módosítva: 5 éve
1

Csatoltam képet.
1

Bizonyítás nélkül:
Egy háromszög bármely csúcsából a beírt köréhez húzható érintő szakaszok hossza egyenlő a félkerület és a csúccsal szemközti oldal hosszának különbségével.

Képletekkel
ta = s - a
tb = s - b
tc = s - c
ahol
ta, tb, tc - a csúcstól az érintési pontig terjedő szakasz hossza
s = (a + b + c)/2 - a háromszög fél kerülete
a, b, c - a háromszög oldalai.

Az összefüggés minden háromszögre igaz, nem csak derékszögűre.
Ha érdekel valakit,szívesen leírom a bizonyítást is.
0