Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi, LÉGYSZI

Főoldal » Középiskola » Matematika
544
6. 73, 6.76 kéne levezetéssel együtt.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
6.73: Mint ahogyan az ábra is mutatja, az eredeti állás, a zsinór hossza és az eltávolodás egy derékszögű háromszöget határoznak meg, ahol a zsinór hossza az átfogó, tehát 8 méter, rgyik befogója 4,8 méter, másik befogóját jelöljük x-nek, ekkor Pitagorasz tétele szerint:

x²+4,8²=8², ennek megoldása x=6,4, tehát a vízállás jelenleg 6,4 méter magasan áll.

6.76: Az ábrából ismét szépen látszanak a fontos információk; egy egyenlő szárú háromszöget kaptunk, ahol a szárak hossza 3 méter, alapja 1 méter. Az egyenlő szárú háromszögről tudjuk, hogy az alapjához tartozó magasság egyrészt merőleges az alapra, másrészt felezi azt, tehát a magasság két derékszögű háromszögre bontja a háromszöget, ahol az átfogó hossza jelen esetben 3 méter, egyik befogójának hossza 0,5 méter, a másik befogót jelöljük M-mel, ekkor Pitagorasz tétele szerint:

M²+0,5²=3², ennek megoldása M= 8,75 , tehát a létra csúcspontja a talajtól  8,75  méter távolságra van, ezt igény szerint lehet kerekíteni (például M=~2,95804 méter).
0