Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!!! Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
334
Pls... Most kenee
A 6 feladat és 7 feladat alapján kéne ilyen táblázat szerűen majd egyenlettel befejezni a választ!!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Pls.... Valaki? Pls...
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Ha nem túl nagy gond nem rajzolok táblázatot, de átláthatóan írom.
6. feladat
Öcsike: 1,5óra alatt végez egyedül, 1óra alatt 2/3részt csinál, x ideig dolgozik, ha együtt dolgoznak (2/3)*x
Judit: 1óra alatt végez egyedül, 1óra alatt 1részt csinál, x ideig dolgozik, ha együtt dolgoznak 1*x
A táblázat utolsó oszlopát összegezve elvégzik a pakolást, tehát:
(2/3)*x+1*x=1 /*3
2x+3x=3 /összevonás
5x=3 /:5
x=0,6 óra =0,6*60perc=36perc alatt végeznek együtt

7,feladat
Vámpír: 20perc alatt végez egyedül, 1perc alatt (1/20)részt csinál, x ideig dolgozik, ha együtt dolgoznak (1/20)*x
Feleség: 30perc alatt végez egyedül, 1perc alatt (1/30)részt csinál, x ideig dolgozik, ha együtt dolgoznak (1/30)*x
A táblázat utolsó oszlopát összegezve elvégzik a pucolást, tehát:
(1/20)*x+(1/30)*x=1 /közös nevezőre hozva a törteket
(3/60)*x+(2/60)*x=1 /*60
3x+2x=60 /összevonás
5x=60 /:5
x=12 perc alatt végeznek együtt.
0