Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kör területe

Főoldal » Középiskola » Matematika
539
Adott egy 20 cm sugarú kör. Kivágunk egy 60 fokos körcikket és beleírunk egy kört. Mekkora a körcikkbe írt kör területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Ha megrajzolod a körcikket a szögszárak 60⁰-ot zárnak be, és 20cm hosszúak lesznek. Ha megfelezed a körcikket a szimmetria tengelye mentén a szöget is megfelezed, tehát 30⁰ lesz. A kör középpontja a száraktól is és a körívtől is azonos távolságra lesz (r).
Így a kör középpontja a körcikk csúcsátől 20-r lesz.
Kösd össze a kör középpontját a körcikk csúcsával és a szögszár érintési pontjával kapsz egy derékszöget kapsz.
Ebben a derékszögben a szöggel szembeni befogó: r lesz, az átfogó: 20-r lesz. Tehát:
sin 30⁰=r/(20-r)
0,5=r/(20-r) /*(20*r)
0,5(20-r)=r
10-0,5r=r /+0,5r
10=1,5r /:1,5
6,66=r
A kör területe r2π=44,44π=139,626cm2
0