Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
762
Egy derékszögű háromszög befogóinak aránya 5:6, az átfogó 122 cm hosszú. Határozzuk meg az átfogón a magasságtalppont által levágott szeletek hosszát.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A befogók hosszát ki tudjuk számolni.

`122^2` = `(5y)^2+(6y)^2` = `61y^2`

y = 15,62

A befogók tehát 5y = 78,1 cm és 6y= 93,72 cm

Ábra

Van itt egy rakás hasonló háromszög (kb pontosan három). Kiválasztjuk a kisebb belsőt és a nagyot.

`x/(5y)` = `(5y)/122`

x = `(25y^2)/122` = 50 cm

122-x = 72 cm

A levágott szeletek hossza 50 és 72 cm.
0