Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS Kérem aki tud segítsen!

Főoldal » Középiskola » Matematika
708
Nagyon kérem segítsen aki tud!
Két feladatból az egyik:
Egy 40 m széles és k 60 m hosszú téglalap alakú virágágyás köré egy sétautat tervezünk. Mekkora legyen ennek az útnak a szélessége, ha azt szeretnénk, hogy az így létrejött kertnek a virágágyás a 80 százalékát alkossa?
Így kezdtem: T= 40 x 60 = 2400 négyzetméter Ez a 80 %, akkor 100 % 3000 négyzetméter. 3000-2400=600 négyzetméter. A következő egyenletet írtam fel: 2x(40x+2x60x)+ 4x négyzet =600
Ebből x négyzet + 50 x - 150 =0 Ezzel a gyök alatt nem kapok egész számot.
Ha a két terület alapján próbálom ugyanerre az egyenletre jutok.

Másik feladat: (Ezt sajnos nem tudom felírni)
Egy autó 540 km utat tett meg. Ha ugyanezt az utat 10 km/h-val kisebb átlagsebességgel tenné meg, akkor menetideje egy órával hosszabb lenne. Mekkora az átlagsebessége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Jól indultál el.
Jól indultál el.

(40+2x)(60+2x) = 3000

`4x^2+200x+2400` = 3000

`x^2+50x-150` = 0

x = 2,84 m széles legyen a járda. Nem egész szám, ez van.

2,

x `(km)/h` volt a sebessége. Az 540 km utat megtette `540/x` óra alatt.

ha x-10 `(km)/h` a sebessége, akkor ugyanezt az utat megteszi `540/(x-10)` óra alatt. A kettő különbsége 1 óra.

`540/x`+1 = `540/(x-10)`

Ezt kell megoldani.

x = 78,65 `(km)/h` volt az átlagsebessége. Ez sem egész szám, most ilyen feladatokat kapsz ;)
1