Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy derékszögű háromszög befogóinak az összege 8 cm-rel hosszabb, mint az átfogó. A háromszög kerülete 48 cm.

Főoldal » Középiskola » Matematika
982
Egy derékszögű háromszög befogóinak az összege 8 cm-rel hosszabb, mint az átfogó. A háromszög kerülete 48 cm. Mekkorák az oldalak?
A megoldások megvannak a levezetés kellene inkább. :)
(12 cm; 16 cm; 20 cm)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
algebra, matek, egyenlet, segítség, házi, másodfokú
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a+b = c+8

a+b+c = c+c+8 = 48

2c +8 = 48

2c = 40

c = 20 cm

I. a+b = 20+8 = 28

II. `a^2+b^2` = `c^2` = `20^2` = 400

I. b = 28-a

II. `a^2+(28-a)^2` = 400

`2a^2-56a+784` = 400

`2a^2-56a+384` = 0

`a^2-28a+192` = 0

(a-12)(a-16) = 0

`a_1` = 12 cm; `b_1` = 28-`a_1` = 28-12= 16 cm

`a_2` = 16 cm; `b_2` = 28-`a_2` = 28-16 = 12 cm
0