Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizikai kémia

Főoldal » Középiskola » Fizika
378
1. 5,52g 4,5% nedvességtartalmú kávéból 200cm³ kivonatot készítettünk. A kivonat
100cm³ részletét 46,5283g tömegű bepárló csészébe mértük, bepároltuk, szárítottuk. A
bepárló csésze és a száraz maradék együttes tömege46,5975g lett. Mennyi a kávé
szárazanyagra vonatkoztatott extrakttartalma?
2. 7,25g 6,5% nedvességtartalmú teafűből 250cm³törzsoldatot készítettünk. A törzsoldat
100cm³-s részletét 48,2342g tömegű bepárlócsészébe pipettáztuk. Bepárlás és szárítás
után a bepárló csésze és a száraz maradék együttes tömege 48,2482g lett. Mennyi a
teafű szárazanyagra vonatkoztatott extrakttartalma?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1,

A teljes szárazanyag mennyisége:

`5.52*(1-0.045)` = 5.2716 g; ez van 200 `cm^3` kivonatban

100 `cm^3` kivonatban `5.2716/2` = 2,6358 g szárazanyag van

Mi mértünk (46,5975-46,5283)= 0,0692 g extraktot

2,6358 g szárazanyagban van 0,0692 g extrakt

100 g szárazanyagban van `100/2.6358*0.0692` = 2,63 g

Az extrakttartalom tehát 2,63 %.



2,

A teljes szárazanyag mennyisége:

`7.25*(1-0.065)` = 6,77875 g; ez van 250 `cm^3` kivonatban

100 `cm^3` kivonatban `6.77875/2.5` = 2,7115 g szárazanyag van

Mi mértünk (48,2482-48,2342)= 0,0140 g extraktot

2,7115 g szárazanyagban van 0,0140 g extrakt

100 g szárazanyagban van `100/2.7115*0.014` = 0,516 g

Az extrakttartalom tehát 0,516%.
1