Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
369
Két szám összege 16, hányadosuk 5. Melyik ez a két szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Sos!
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

I. x+y=16
II. x/y=5
Fejezzük ki az elsőből x-et: x=16-y. Helyetesítsük be a másodikba:
(16-y)/y=5 /*y
16-y=5y /+y
16=6y /:6
16/6=y, azaz y=8/3
Visszahelyettesítve: x=16-8/3=48/3-8/3=40/3
40/3 és 8/3
Módosítva: 5 éve
1

Legyenek a számok: x és y.
I. x + y = 16
II. x / y = 5
A II. egyenletből kifejezzük x-et: x = 5 *y
Ezt behelyettesítjük az I. egyenletbe:
5y + y = 16
6y = 16
y = 16/6 = 8/3
Ebből kiszámoljuk x-et: x = 5 * 8/3 = 40/3.
Tehát a keresett számok a 8/3 és a 40/3.
1