Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1291
Bizonyítsuk be, hogy bármely három egymást követő természetes szám összege osztható 3-mal!

Segítsetek lécci
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Sos!
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Legyen a 3 szám:
x
x + 1
x + 2
Összegük: x + x + 1 + x + 2 = 3x + 3 kiemelünk 3-at = 3 * ( x + 1)
Tehát a három szám összege osztható hárommal, mert felírható a 3 és a középső szám szorzataként.
3

Vegyünk egy számot, amit n-nel jelölünk. Vegyük ennek a számnak a szomszédjait
n-1, n, n+1
(n-1)+n+(n+1)---> Ez osztható 3-mal (a 3 szám összege)
Felbontjuk a zárójeleket
n-1+n+n+1=3n
mivel a 3-mal osztható számok hármasával nőnek (a 3 többszörösei)--->3!,4,5,6!,7,8,9!, stb, így bármelyik számot választhatom, biztos lesz köztük 3-mal osztható
és ha bármelyik számot megszorzom 3-mal (a fentebb levezetett képlet--->3*n), az osztható lesz 3-mal
1