Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
341
Két egész szám szorzata 1350, legnagyobb közös osztójuk 15. Melyik ez a kétszám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Sos!
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A két szám LNKO-ja a 15, az azt jelenti, hogy mindkét szám osztható 15-tel.
Legyen az egyik szám: 15x a másik pedig 15y.
Ekkor a feltételek szerint:
(15x) * (15y) = 1350
225xy = 1350
x * y = 6
A 6 két szám szorzataként 1 * 6 és 2 * 3 alakban írható fel.
Ha x = 1 és y =6 , akkor az egyik szám a 15 * 1 = 15, a másik pedig 15 * 6 = 90
15 * 90 = 1350 ,tehát jó megoldás.

Ha x = 2 és y = 3 , akkor az egyik szám a 15 * 2 = 30 , a másik pedig 15 * 3 = 45
30 * 45 = 1350 , tehát ez is jó megoldás.

Tehát 2 megoldás van: a feltételeknek megfelelő számpárok: 15 és 90 vagy 30 és 45.
1