Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni? (Befogó tétel, szögfelező tétel)

Főoldal » Középiskola » Matematika
866
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. feladat:
a = 20 cm
b = 10 cm
c = 17 cm
A legkisebb szög a legkisebb b oldallal szemközti β szög.
A szögfelező-tétel kimondja, hogy a háromszög belső szögfelezője a szemközti oldalt a szomszédos oldalak arányában osztja két részre.
Az f szögfelező a b oldalt osztja két részre.
Az egyik rész legyen : x (a oldal melletti rész)
Akkor a másik rész hossza: b - x = 10 - x (c oldal melleti rész)
Ekkor a szögfelező-tétel szerint teljesül, hogy:
x / (10 - x) = a / c
x / (10 - x) = 20 / 17 Kereszbe szorzás
17x = 20 * (10 - x)
17x = 200 - 20x
37x = 200
x = 200/37 cm (= 5,405 cm)
10 - x = 10 - 200/37 = 370/37 - 200/37 = 170/37 cm (= 4,595 cm)

Tehát a szögfelező a szemközti b oldalt 200/37 cm-es és 170/37 cm-es részekre osztja.

2. feladat:
c = 21 cm
a = 9 cm
A derékszögű háromszög átfogóhoz tartozó magassága az átfogót p és q szakaszokra bontja.
p : a befogó melletti szakasz (a befogó merőleges vetülete az átfogón)
q : b befogó melletti szakasz (b befogó merőleges vetülete az átfogón)
A merőleges vetületet úgy kell elképzelni, hogy az a befogó "árnyéka" az átfogón.

A derékszögű háromszögek befogótétele kimondja, hogy a háromszög egyik befogója mértani közepe az átfogónak és a befogó átfogóra eső merőleges vetületének.
Azaz: a =  p * c 
a2 = p * c
92 = p * 21
81 = p * 21
27/7 = p
Az a befogó merőleges vetülete az átfogóra: p = 27/7 cm (= 3,86 cm)

Felírjuk a befogó-tételt a másik befogóra is:
b =  q * c 
b2 = q * c
p + q = c, azaz q = c - p = 21 - 27/7 = 147/7 - 27/7 = 120/7 cm (= 17,14 cm)
b2 = 120/7 * 21
b2 = 360
b =  360  =  36 * 10  = 6 10  cm (= 18,97 cm)

A háromszög kerülete: K = a + b + c = 9 + 18,97 + 21 = 48,97 cm
A háromszög területe: T = (a * b) / 2 = (9 * 18,97) / 2 = 85,365 cm2
0