Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S.O.S

Főoldal » Középiskola » Matematika
298
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A 15-tel való oszthatóság feltétele, hogy a szám osztható legyen 3-mal és 5-tel is.

5-tel osztható a szám, ha az utolsó számjegye 0 vagy 5.

- Ha y = 0, akkor a számjegyek összege: 5+x+3+2+7+0 = 17+x

Akkor osztható hárommal, ha a számjegyek összege oszthatő hárommal.

x= 1, 4, 7

- Ha y = 5; akkor a számjegyek összege 5+x+3+2+7+5 = 22+x

Ekkor lehet x = 2, 5, 8.
1