Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
345
Egy üzleti vacsorán 6 férfi és 8 nő vesz részt.
Üdvözléskor a férfiak szervusszal köszöntik egymást, a nők szervusszal és (1)puszival. A férfiak a nőknek kezét csókolommal, a nők a férfiaknak jó estéttel köszönnek. Mindenki kezet fog mindenkivel.

a) Hány kézfogás történik?
b) Hányszor hangzik el a szervusz?
c) Hányszor hangzik el a jó estét?
d) Hányszor hangzik el a kezét csókolom?
e) Mennyi a puszik száma?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Sos!
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
6 férfi + 8 nő = 14 ember
a)
1 ember 13 emberrel fog kezet (saját magával nem).
14 ember 14 * 13 emberrel fogna kezet, de ekkor minden kézfogást mindkét fél részéről számbavettünk, tehát az összes kézfogások száma:
kézfogások = (14 * 13) / 2 = 182 / 2 = 91 kézfogás történt összesen.

b) Szervusznál:
férfi férfit üdvözöl:
1 férfi 5 férfit üdvözöl (saját magának nem köszön)
6 férfi összesen 6 * 5 = 30 alkalommal köszön (nem osztjuk 2-vel, mert mindenki köszön a másiknak).
nő nőt üdvözöl:
1 nő 7 nőt üdvözöl (saját magának nem köszön)
8 nő összesen 8 * 7 = 56 alkalommal köszön (nem osztjuk 2-vel, mert mindenki köszön a másiknak).
Tehát szervusszal összesen: 30 + 56 = 86 köszöntek.

c)
Jó estét!-nél:
Nő köszön férfinak:
1 nő 6 férfinak köszön
8 nő összesen 8 * 6 = 48 alkalommal köszön Jó estét!-tel.

d)
Kezét csókolom! -nál:
Férfi köszön nőnek:
1 férfi 8 nőnek köszön
6 férfi összesen 6 * 8 = 48 alkalommal köszön Kezét csókolom!-mal.

e)
Nő puszil meg nőt:
Megegyezik a nők által köszönt Szervusz-ok számával.
1 nő 7 nőt puszil meg (saját magának nem ad puszit)
8 nő összesen 8 * 7 = 56 alkalommal ad puszit (nem osztjuk 2-vel, mert mindenki ad puszit a másiknak).
1