Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, segítsetek!

Főoldal » Középiskola » Fizika
390
Kiránduláson egy ismeretlen mélységű szakadékhoz érünk. Beleejtünk egy követ és a becsapódás hangját 5s múlva halljuk. Milyen mély a szakadék?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ha nem vesszük figyelembe a hang sebességét (sokkal nagyobbnak feltételezzük, mint az átlagsebesség), akkor:

s = `g/2*t^2` = `10/2*5^2` = 125 m

Ha figyelembevesszük (`v_h` = 340 `m/s`), akkor:

a kő az s utat megtette x s alatt.

s= `g/2*x^2`

a hang ugyanezt az utat megtette x s alatt.

s = `v_h*t_h` = 340(5-x)

340(5-x) = `5*(x)^2`

Ezt az egyenletet kell megoldani

x = 4,67 s (csak a pozitív gyök kell)

A kő tehát csak 4,67 s-ig zuhant.

s = `g/2*t_k^2` = `5*4.67^2` = 109,42 m mély a kút.

Figyelembe vehetjük a hangsebességet.
0