Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Disszociációfok, bázisállandó

Főoldal » Középiskola » Kémia
757
A 12-es pH-jú ammóniaoldat 10 cm³-éből 250 cm³ törzsoldatot készítünk, majd ennek 10 cm³-ét 0,1 mol/dm³-es kénsavoldattal megtitráljuk, melyből átlagosan 11,1 cm³ fogy. Számítsuk ki az ammónia disszociációfokát és bázisállandóját!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
2 `NH_3` + `H_2SO_4` = `(NH_4)_2SO_4`

11,1 `cm^3` kénsav oldatban van `11.1/1000*0.1` = 1.11 mmol kénsav

ez reagál 2.22 mmol ammóniával

10 `cm^3` oldatban 2.22 mol ammónia

250 `cm^3`oldatban van `250/10*2.22` = 55,5 mmol ammőnia

Ez lesz 10 `cm^3` oldatban

1000 `cm^3` oldatban van 5,55 mol ammónia

Ez a kiindulási ammónia koncentráció

Az egyensúlyban az ammónia-koncentráció `(5.55-10^(-2))` `(mol)/(dm^3)`.

pH = 12 `rightarrow` pOH = 14-12 = 2;

`[OH^-]` = `[NH_4^+]` = `10^(-2)` `(mol)/(dm^3)`


`NH_4OH` `leftrightarrow` `NH_4^+` + `OH^-`

`K_b` = `([NH_4^+][OH^-])/([NH_4OH])` = `(10^(-2))^2/(5.55-10^(-2))` = `1,81*10^(-5)`

`alpha` = `c_("átalakult")/c_("kiindulási")` = `10^(-2)/5.55` = 0,0018
1