Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek SOS

Főoldal » Középiskola » Matematika
1153
1) egy mértani sorozat első tagja 8, az első három tag összege 78. Mennyi az első hat tag összege?
2) egy mértani sorozat ötödik tagja -12, tizedik tagja 12. Mennyi az első húsz tag összege?
3)melyik az a mértani sorozat, amelyben az első és a második tag összege 48, a harmadik és a negyedik tag összege pedig 12?
4) tizenkét év alatt minden év elején 200000 Ft-ot teszünk a takarékba, évi 5%-os kamatra.
Mennyi pénzünk lez tizenkettedik év végén?
5) egy új gép ára 3000000 Ft. Elhasználódás és elavulás miatt évenkénti 12%-os értékcsökkenést gigyelembe véve, mennyit ér a gép öt év múlva? Hány év múlva csökken a gép értéke az eredeti ár ötödére?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

5
1. feladat:
a1 = 8
S3 = 78
S6 = ?
S3 = a1 * (q3 - 1 ) / (q - 1)
78 = 8 * (q3 - 1) / (q - 1) /: 8
9,75 = [(q - 1) * (q2 + q + 1)] / (q - 1)
9,75 = q2 + q + 1
0 = q2 + q - 8,75
D = 12 - 4 * 1 * (-8,75) = 1 + 35 = 36 = 62
q1,2 = (-1 ± 6) / 2
q1 = (-1 + 6) / 2 = 5 / 2 = 2,5
q2 = (-1 - 6) / 2 = -7 / 2 = -3,5

Két ilyen mértani sorozat van.
I. sorozat: a1 = 8 és q = 2,5 , ekkor
S6 = a1 * (q6 - 1) / (q - 1) = 8 * (2,56 - 1) / (2,5 - 1) = 8 * (15561/64) / (1,5) = 5187/4

II. sorozat: a1 = 8 és q = -3,5 , ekkor
S6 = a1 * (q6 - 1) / (q - 1) = 8 * ((-3.5)6 - 1) / (-3,5 - 1) = 8 * (117585/64) / (-4,5) = -13065/4
0

2. feladat:
a5 = -12
a10 = 12
S20 = ?

A mértanoói sorozat definiciója miatt: (szomszédos tagok hányadosa állandó)
a5 = a1 * q4
a10 = a1 * q9
Azaz:
I. a1 * q4 = -12
II. a1 * q9 = 12
A II. egyenletet elosztjuk az I. egyenlettel, akkor a bal oldalon a1 kiesik, marad, hogy
q9 / q4 = 12 / (-12)
q5 = -1
q = 5 -1  = -1
Visszahelyettesítünk az I. egyenletbe:
a1 * (-1)4 = 12
a1 * 1 = 12
a1 = 12

S20 = a1 * (q20 - 1) / (q - 1)
S20 = 12 * ((-1)20 - 1) / (-1 - 1) = 12 * (1 - 1) / (-2) = 12 * 0 = 0

Az első 20 tag összege 0.

Megjegyzés: Igazából ezt nem kellet volna így levezetni, mivel q = -1 azt jelenti, hogy ez egy váltakozó előjelű sorozat, vagyis páratlan számú tagjának összege egyenlő az első taggal, páros számú tag összege pedig mindig 0.
De ez a levezetés kell minden más esetben.
0

3. feladat:
I. a1 + a2 = 48
II. a3 + a4 = 12

Minden tagot felírunk a1 segítségével:
I. a1 + a1 * q = 48
II. a1 * q2 + a1 * q3 = 12

Mindkét egyenletben kiemelünk:
I. a1 * (1 + q) = 48
II. a1 * q2 * (1 + q) = 12

A II. egyenletet elosztjuk I. egyenlettel:
q2 = 12/48 = 1/4
q =  1/4  = 1/2 = 0,5

q-t visszahelyettesítjük az I. egyenletbe:
a1 * (1 + 0,5) = 48
1,5a1 = 48
a1 = 32
Tehát a keresett sorozat: a1 = 32 és q = 0,5
0

4. feladat:
Gyűjtőjáradék:
a = 200000 Ft
p = 5 % = 0,05
q = 1 + 0,05 =1,05
n = 12 év
A gyűjtőjáradék képlete:
Sn = a * q * [ (qn - 1) / ( q-1) ]
S12 = 200000 * 1,05 * [ (1,0512 - 1) / (1,05 - 1) ]
S12 = 210000 * 15,917 = 3342597 Ft-unk lesz a 12. év végén.
0

5. feladat:
Amortizáció:
T0 = 3000000 Ft
p = 12 %
n = 5 év
T5 = T0 * [ (100 - p) / 100 ]5
T5 = 3000000 * [ (100 - 12) / 100 ]5 = 3000000 * 0,885 = 1583196 Ft-ot ér a gép 5 év múlva.

Eredeti ár ötöde: 3000000 / 5 = 600000 Ft
n = ?
Tn = 600000 Ft
600000 = 3000000 * 0,88n /:3000000
0,2 = 0,88n
Vesszük mégkét oldal 10-es alapú logaritmusát:
lg 0,2 = lg 0,88n
Alkalmazzuk a hatványra vonatkozó logaritmus azonosságot:
lg 0,2 = n * lg 0,88
-0,699 = n * (-0,056) /:(-0,056)
n = 11,95
Tehát 12 év múlva csökken a gép ára az ötödére.
0