Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
1873
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
t(x) = 3600 * 0,854x
x : 2014 óta eltelt évek száma
a)
2018 év végén:
x = 4 (4 év telt el 2014 óta)
t(4) = 3600 * 0,8544 = 1914,85
Tehát 2018 év végén kb. 1915 darab tigris él Indiában.

b)
2014 év végén:
x = 0
t(0) = 3600 * 0,8540 = 3600 db
2016 év végén:
x = 2 (2 év telt el 2014 óta)
t(x) = 3600 * 0,8542 = 2625,54 tehát kb. 2626 db

100 % = 3600 db
? % = 2626 db
1 % = 3600 / 100 = 36 db
? = 2626 / 36 = 72,94%

Tehát a tigrisek száma: 100% - 72,94% = 27,06 %-kal csökken.

c)
900 > 3600 * 0,854x /:3600
0,25 > 0,854x
lg 0,25 > lg0,854x
A logaritmus hatványokra vonatkozó azonossága alapján:
lg 0,25 = x * lg 0,854
-0,602 = x * (-0,069)
8,72 = x kb. x = 9
2014 + x =2014 + 9 = 2023

Tehát kb. 2023-ban várható, hogy a tigrisek száma 900-nál kevesebb lesz.
1