Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
302
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
M = -4,42 + 2/3 * lg E
E : felszabaduló energia (J)
M : a földrengés erőssége

a)
E = 1,344 * 1014 J
M = ?
M = -4,42 + 2/3 * lg (1,344 * 1014)
M = -4,42 + 2/3 * 14,128
M = -4,42 + 9,42 = 5
5-ös erősségű földrengésnek felel meg.

b)
M = 9,3
E = ?
9,3 = -4,42 + 2/3 * lg E /+4,42
13,72 = 2/3 * lg E /:(2/3)
20,58 = lg E
lg 1020,58 = lg E
log. fgv. szig. mon. miatt
1020,58 = E
3,8 * 1020 = E
Tehát 3,8 * 1020 J energia szabadult fel.

c)
kanadai földrengés: x erősségű
chilei földrengés: x + 2 erősségű
kanadai:
I. x = -4,42 + 2/3 * lg EK
chilei:
x + 2 = -4,42 + 2/3* lg EC
x = -4,42 + 2/3 * lg EC - 2
II. x = -6,42 + 2/3 * lg EC
Az I. és a II. egyenlet bal oldala egyenlő, tehát akkor a jobb oldalak is egyenlőek egymással, azaz:
-4,42 + 2/3 * lg EK = -6,42 + 2/3 * lg EC
2 + 2/3 * lg EK = 2/3 * lg EC /*3
6 + 2 * lg EK = 2 * lg EC /:2
3 + lg EK = lg EC
3 = lg EC - lg EK
A különbségre vonatkozó logaritmus azonosság szerint:
3 = lg (EC / EK)
lg 103 = lg (EC / EK)
log. fgv. szig. mon. miatt
1000 = EC / EK
EC = 1000 * EK

Vagyis 1000-szer annyi energia szabadult fdel Chile-ben, mint Kanadában.
0