Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matekhoz segítség

Főoldal » Középiskola » Matematika
655
A feladat: mely valós számpárok elégítik ki a következő egyenletrendszereket?

x – y = 4
3x – y^2 = 8

Valaki segítsen, hogyan kell ezt megcsinálni, köszönöm szépen előre is! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
egyenlet
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
I. x-y = 4

II. `3x-y^2` = 8

I. x = y+4

II. `3(y+4)-y^2` = 8

`3y+12-y^2` = 8

`y^2-3y-4` = 0

Szorzattá alakítjuk vagy megoldóképlettel számoljuk a gyököket.

(y-4)(y+1) = 0

szorzat akkor nulla, ha valamelyik tényezője nulla

`y_1` = 4; `x_1` = `y_1`+4 = 4+4 = 8

`y_2` = -1; `x_2` = `y_2`+4 = -1+4 = 3

Ellenőrzés!
1