Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Körpálya

Főoldal » Középiskola » Fizika
467
Két kerékpáros egy körpályán versenyez.Az első sebessége 20m/s,a második-é csak 15 m/s,de
neki félkör előnye van a kezdeti pillanatban.
a) hány kör megtétele után éri utól az első kerékpáros a másodikat ?
b) Ha a versenypálya sugara 100 m,mekkora a kerékpárosok szögsebessége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1

a,

Kell-e az, hogy mekkora a kör? (Legyen n méter hosszú).

Az egyik megtesz `(x-0.5)*n` m-t 15 `m/s`-mal, a másik `(x+1)*n` m-t 20 `m/s`-mal ugyanannyi idő alatt.

`((x-0.5)*n)/15` = `((x+1)*n)/20`

Ezt kell megoldani

x = 5 és n-nel tudunk egyszerűsíteni, szóval mindegy, hogy milyen hosszú a kör.

b,

r = 100 m

`omega_1` = `v_1/r` = `20/100` = 0,2 `1/s`

`omega_2` = `v_2/r` = `15/100` = 0,15 `1/s`
0