Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek térgeometria SOS 12. Évfolyam

Főoldal » Középiskola » Matematika
325
Az első két feladat kéne nekem SOS-be . Válaszokat nagyon szépen megköszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, sos
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. feladat:
dlabda = 40 mm = 4 cm
a)
A doboz méretei:
szélesség: a = 2 * 4 cm = 8 cm (mert 2 db labda van egymás mellett)
hosszúság: b = 3 * 4 cm = 12 cm (mert 3 db labda van egymás mellett)
magasság: c = 1 * 4 cm = 4 cm (mert 1 sorban vannak a labdák)

b)
A doboz téglatest alakú.
Adoboz = 2 * (a * b + b * c + a * c) = 2 * (8 * 12 + 12 * 4 + 8 * 4) = 2 * (96 + 48 + 32) = 2 * 176 = 352 cm2

2. feladat:
A körlap sugara legyen: R = 80 cm
A körlapot 8 egybevágó körcikkre osztottuk.
A körcikk sugara (R) megegyezik a keletkező forgáskúp alkotójával, azaz a = R = 80 cm
A körcikkhez tartozó ív hossza pedig megegyezik a keletkező forgáskúp alapkörének kerületével.
A körcikkhez tartozó ív hossza: i = (2 * R * π) / 8 = (2 * 80 * π) / 8 = 160π / 8 = 20π cm
Tehát a keletkező forgáskúp alakkörének kerülete : Kalapkör = i = 20π cm
Jelöljük a kúp alapkörének sugarát: r-rel. Ekkor az alapkör kerülete: Kalapkör = 2 * r * π
2 * r * π = 20π /:2π
r = 10 cm
A forgáskúpban az alapkör sugara (r) , a kúp magassága (M) és a kúp alkotója (a) egy derékszögű háromszöget határoznak meg, ahol r és M a befogók, a pedig az átfogó.
Felírjuk erre a derékszögű háromszögre Pitagorasz-tételét:
r2 + M2 = a2
102 + M2 = 802
100 + M2 = 6400
M2 = 6390
M =  6390  = 79,94 cm

Tehát a kúp 79,94 cm magas.
0