Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hasonlóság

Főoldal » Középiskola » Matematika
489
Egy szabályos négyoldalú gúlát az alapjával párhuzamos síkkal elmetszünk úgy, hogy a metsző sík az alaplaptól indulva 1:2 arányban metszi a test magasságát. Mekkora az eredeti gúla és a lemetszett "kisgúla" térfogatának aránya?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Forditsuk meg az arányt, nézzük a csúcstól számítva: 2:1, vagyis a gúlát az alaphoz közelebb vágtuk el.
A teljes gúla 3rész magas, a levágot kis gúla 2rész magas, vagyis M:m=3:2
Mivel a térfogat eredménye köbös hasonlóság, V:v=(3:2)3=27:8
Módosítva: 5 éve
0