Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
321
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Például így is ki lehet számolni:
0

Szia!

I. a1+a2+a3=27
II. a1*a3=65
ha az elsőt átalakítjuk a1 és d kapcsolatára:
a1+a1+d+a1+2d=27 /összevonva
3a1+3d=27 /:3
a1+d=9, ami egyben a második tag is.
Most írjuk át a másodikat alakítsuk át a2 segítségével:
(a2-d)*(a2+d)=65 /a2 helyettesítésével:
(9-d)(9+d)=65
81-d2=65 /átrendezve
81-65=d2
16=d2, amiből d=4, vagy -4.
Ha d=4, akkor a1=9-4=5 és a3=9+4=13
Ha d=-4, akkor a1=9-(-4)=13 és a3=9+(-4)=5
Tehát a háromszög oldalai: 5, 9, 13cm-esek.
A terület kiszámításához használjuk Heron képletét: T= s(s-a)(s-b)(s-c)  s=(a+b+c)/2=27/2=13,5, tehát:
T= 13,5(13,5-5)(13,5-9)(13,5-13) 
T= 13,5*8,5*4,5*0,5 = 258,1875 =16,07cm2
0