Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
320
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

a=b-d
b=b
c=b+d
T=a*b/2=150cm2, amiből a*b=300cm2
Pitagoraszu-tétellel:
a2+b2=c2 /behelyettesítéssel
(b-d)2+b2=(b+d)2 /zárójelbontas
b2-2bd+d2+b2=b2+2bd+d2
(b2 és d2 kivonása után)
b2-2bd=2bd /+2bd
b2=4bd /:b
b=4d. a=b-d=4d-d=3d, c=b+d=4d+d=5d
a*b=300
3d*4d=300
12d2=300 /:12
d2=25
d=5, vagy d=-5 (ami nem lehet, mert 4d negatív lenne)
Tehát: a=3*5=15, b=4*5=20, c=5*5=25
Ellenőrzés:
152+202=225+400=625 és 252=625
0