Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek analízis, komplex számok, segítség!

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
670
Adjuk meg algebrai alakban az összes komplex megoldást:
1/i-1*(z^6+16z^3)=32i+32
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
1/(i-1) · (z⁶+16z³) = 32(i+1)
szorozzunk (i-1)-gyel, valamint legyen x=z³
x² + 16x = 32·(i²-1) = 32·(-2)
x² + 16x + 64 = 0
(x+8)² = 0
x = -8

z³ = -8 = 8·(cos 180° + i·sin 180°)
z = 2·(cos(60° + k·360°/3) + i·sin(60° + k·360°/3) ahol k=0,1,2

z₁ = 2·(cos(60°) + i·sin(60°)) = 1 + i·√3
z₂ = 2·(cos(180°) + i·sin(180°)) = -2
z₃ = 2·(cos(300°) + i·sin(300°)) = 1 - i·√3
1