Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Írd le 1 mondatban az alábbi fogalmak jelentését! (Ma 17:45-ig bekell adnom)

14

potenciális szaporodóképesség

korlátlan növekedés

korlátozott növekedés

r-stratégista

K-stratégista

élőhely eltartóképessége

migráció két típusa:
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
.........................
0
Középiskola / Biológia

Válaszok

1
Potenciális szaporodóképesség
Egy populációra (fajra) jellemzõ maximálisan lehetséges utódszáma.
Az ökológusok a fajok két jól megkülönböztethető típusát ismerték fel (és sok átmenetet a kettő között), az r- és a K-szelekcionista/stratégista fajokat. Tételezzük fel, hogy egy adott faj olyan környezetben él, amelynek belső paraméterei aránylag gyakran megváltoznak. Így például egy kidőlt fa helyén keletkező tisztás az erdőben vagy az esőből keletkező pocsolyák. Ezek rövid életidejű élőhelyek, itt csak olyan fajok versenyképesek, amelyek rövid életűek, villámgyorsan képesek elszaporodni és az élőhely pillanatnyi adottságait kihasználni. Ha pedig az élőhely valamilyen okból megszűnik, akkor elég hatékonyan képesek szétszóródni, hogy újabb alkalmas élőhelyeket találjanak, ahol megint gyorsan elszaporodhatnak. Ezeknél a fajoknál az r értéke mindig magas lesz, a K értéke gyorsan változó. Az r típusú faj, másképpen az „r- stratégista” az élőhelyet maximális gyorsasággal használja ki, mert az élőhely fennmaradása bizonytalan. Az ilyen körülmények a gyors, korlátlan szaporodásnak kedveznek, az r típusú fajok genetikai architektúrája ennek megfelelően változott az evolúció során.
A másik véglet a K típusú faj, vagy „K-stratégista", amely állandó létszámú populációkban él, hosszú ideig változatlan környezetben, mint amilyen például egy érett erdő vagy egy barlang mélye. A K-stratégista nem zsákmányolja ki a környezetet, hanem igyekszik ott tartósan megtelepedni, az apró előnyöket kihasználni


migráció két típusa:külsõ-belsõ
Kifelé-befelé
0